Відділ
продажів:
Оксана Демус
(067) 673 94 98

(099) 117 53 51
sales@ventura.com.ua Ventura viber Ventura viber

Вплив класичної музики на добробут курчат-бройлерів: наукові дослідження та висновки

вплив музики на бройлерів
Крім вибору оптимального обладнання для бройлерів, на якість та приріст м’яса курчат впливають і інші аспекти. Одним із таких факторів впливу є музикальний супровід процесу вирощування птахів. Сьогодні ми розповімо про вплив класичної музики на добробут курчат-бройлерів за результатами наукових досліджень.   Класична музика завжди цікавила науковців своїм потенційним впливом на різні аспекти життя, від емоційного стану людини до розвитку рослин. Одним з неочікуваних напрямків досліджень стало вивчення впливу класичної музики на добробут курчат-бройлерів. Ці роботи привернули увагу не лише науковців, але й фермерів та спеціалістів з птахівництва. Дана тема стала предметом серйозних досліджень і вибудована на конкретних наукових фактах. З часом вони виявили, що середовище, в якому перебувають птахи, може суттєво впливати на їхній фізичний і психологічний стан.  

Історія досліджень впливу музики на фермерських тварин та птахів

  Перші дослідження у цій галузі здійснювалися в середині 20-го століття, коли фермери та вчені почали виявляти інтерес до факторів, що впливають на здоров’я та продуктивність свійських тварин та птахів. Дослідження, що були проведені в таких країнах, таких як Японія, Великобританія, США та Німеччина, підтвердили позитивний вплив класичної музики на добробут та продуктивність мешканців ферм. Результати досліджень відкривають нові можливості для підвищення якості життя та виробничих показників у тваринництві та птахівництві. Ці дослідження стали справжнім натхненням для фермерів у різних країнах. В численних публікаціях та інтерв’ю власники та працівники агрогосподарств відмічається позитивний вплив класичної музики на своїх тварин та птахів.  

Сучасні дослідження

  Останнім великим дослідженням в цій галузі є робота вчених з Аграрного університету провінції Хебей, що розташований в китайському місті Баодін. В якості об’єкту дослідження науковці обрали саме курчат-бройлерів, які в умовах сучасних птахівництв знаходяться в надзвичайно щільному середовищі. Вчені дослідили вплив музики на наступні параметри:  
  • Приріст ваги
  • Рівень стресу
  • Імунитет
  • Якість м’яса.
  При цьому дослідження виконувались при різній щільності нарощування курчат. Для експериментів було відібрано 540 одноденних бройлерів з подібною масою тіла, які були розділені на відповідні групи.   Результати дослідження виявили наступне:  
  • Збільшення щільності нарощування призводить до зменшення середньоденного споживання корму та приросту ваги.
  • Вища щільність нарощування призводить до погіршення відношення спожитої кормової одиниці до приросту маси тіла та збільшення смертності.
  • Збільшення щільності нарощування викликає збільшення рівнів гормонів стресу в крові.
  • Вища щільність нарощування призводить до зниження імунної функції та погіршення показників антиоксидантів в крові.
  • При використанні класичної музики бройлери мали кращий приріст ваги, менший вміст гормонів стресу в крові та покращену імунну функцію.
  На основі цих результатів можна зробити висновок, що висока щільність нарощування може негативно впливати на здоров’я та добробут бройлерів. Однак, застосування класичної музики може допомогти зменшити ці негативні ефекти. Такий підхід може бути важливим для забезпечення добробуту тварин та покращення якості їхнього життя в умовах сучасного сільськогосподарського виробництва.   Важливо врахувати, що це лише одне дослідження, і як будь-яка наукова робота, воно потребує додаткового підтвердження, щоб верифікувати його результати та вивчити більш детально вплив класичної музики на свійських птахів. Також, враховуючи етичні аспекти та добробут курчат, важливо виявляти турботу та ретельно дотримуватися норм і правил утримання та годівлі бройлерів у будь-яких умовах.

    Задайте своє питання









    Ваше замовлення: