Свиноферма як бізнес: як зробити її прибутковою
Свиноферма: з чого розпочати
Свиноферма – серйозний бізнес, який потребує ретельної підготовки та планування. Потрібно заздалегідь продумати безліч моментів:- Вибір місця та типу свинарника. Місце має бути зручним для транспортування свиней, доступним для водопроводу та електрики. Сам свинарник має бути надійним та гігієнічним. Заздалегідь подбайте про вентиляцію свинарника, щоб забезпечити сприятливий мікроклімат.
- Створення бізнес-плану. Включає інформацію про стартові інвестиції, витрати на обслуговування та утримання тварин, прогноз продажу та прибутку.
- Розробка стратегії продажів. Дозволить визначити цільову аудиторію (виробники ковбасних виробів, магазини, ресторани) та способи просування (реклама у мас-медіа, Інтернеті, участь у ярмарках та виставках).
- Забезпечення легальності бізнесу. Передбачає отримання дозволу та ліцензії на розведення свиней. Також сюди входить дотримання правових та нормативних вимог щодо утримання та опрацювання свиноматеріалу.
- Забезпечення догляду тварин. Свині мають своєчасно та якісно харчуватися, проходити регулярні медичні огляди. У рази підвищити ефективність виробництва допоможе якісне обладнання та організація автоматичного годування тварин.
- Підбір персоналу. Більшість процесу обслуговування свиноферми передбачає прямий контакт із тваринами. Працівники мають бути навчені та мати відповідну кваліфікацію.
Від планування до дії
Будувати власний свинарник необов’язково. Можна орендувати або викупити порожню ферму. Однак перед заселенням тварин доведеться довести приміщення «до ладу»:- побілити та пофарбувати;
- продезінфікувати та позбутися гризунів;
- закупити обладнання для свиноферми.